Estimación del costo del equity para una empresa de alimentos: Una visión desde la valoración de portafolios

Mónica Arango, Mónica Henao

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

Resumen

Estimating the cost of equity has become a necessity for the investor when providing funds to a company, for the valuation of projects and making business decisions. The importance of this indicator drives the carrying out of research that provides results adjusted to reality. In this context, the objective of this work seeks to innovate, applying portfolio management tools to determine the cost of own resources (Ke). To do this, a contrast is proposed between the International Capital Asset Pricing Model ICAPM model and the implementation of the Black-Litterman model. For the latter, the investor’s expectations are incorporated considering three scenarios (optimistic, moderate, and pessimistic). Empirical evidence and the application of the Treynor index suggest that the rates estimated using Black-Litterman are close to market results, where the investor looks for the combination that maximizes profitability and minimizes risk.

Título traducido de la contribuciónEstimation of the cost of equity for a food company: A view from portfolio valuation
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)106-119
Número de páginas14
PublicaciónRISTI - Revista Iberica de Sistemas e Tecnologias de Informacao
Volumen2024
N.ºE66
EstadoPublicada - 2024

Palabras clave

  • Black-Litterman
  • Cost of Capital
  • International Capital Asset Valuation Model (ICAPM)
  • return
  • risk

Tipos de productos de Minciencias

  • Artículo C - Q4

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Estimación del costo del equity para una empresa de alimentos: Una visión desde la valoración de portafolios'. En conjunto forman una huella única.

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